Εγώ, Εσύ, Αυτός…

Κάπου είχε ακούσει ότι υπάρχει μια ψυχιατρική πάθηση που την έλεγαν διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας. Λέει ότι όταν πάσχεις απ’ αυτό έχεις τουλάχιστον μία «άλλη» προσωπικότητα που ελέγχει την συμπεριφορά και μπορείς να μπερδέψεις ποιος είναι ο εαυτός σου. Αυτές οι «άλλες» προσωπικότητες λέγεται ότι προκύπτουν αυθόρμητα και ακούσια και λειτουργούν λίγο- πολύ ανεξάρτητα τους. Λέει ξυπνάς ένα πρωί και νομίζεις πως είσαι η γειτόνισσα σου. Αυτό την είχε ενθουσιάσει. Είχε μεγάλη αδυναμία στην γειτόνισσα της, βλέπετε. Αλλά και πέρα απ’ την γειτόνισσα, την είχε προβληματίσει πως στους ανθρώπους που εισχωρεί μια άλλη προσωπικότητα μες την δική τους χάνουν τον εαυτό τους. Εκείνη πίστευε ότι αυτό είναι αναγκαίο. Αν όντως ζούσε μόνο μία ζωή, εκείνης δεν θα της έφτανε να δει τον κόσμο μόνο μέσα απ’ τα δικά της μάτια, να κάνει μόνο το δικό της επάγγελμα και να έχει μόνο το ταλέντο που εκείνη έχει ή δεν έχει.

Θα ήθελε να ξυπνήσει και να είναι ο Οδυσσέας την στιγμή που με το πυρωμένο παλούκι του τυφλώνει τον τεράστιο Κύκλωπα, που είχε αιχμαλωτίσει κι έτρωγε έναν έναν  τους συντρόφους του ή να είναι ο Jim Morrison και να ανοίξει τα μάτια τους να δει τα εκατομμύρια μαστουρωμένος θαυμαστές του να την αποθεώνουν. Να δει αυτά τα τρελά σχέδια που έβλεπε ο Van Gogh κοιτώντας τον τοίχο του δωματίου του ενώ είχε να φάει 10 μέρες ή να νιώσει τον τρόμο και αυτήν την αδίστακτη αναμονή πριν την εκτέλεση που έζησε ο Γουλίαμ Κέλμερ όταν καθόταν πάνω στην ηλεκτρική καρέκλα καταδικασμένος για τον φόνο της ερωμένης του, πρώτος που δέθηκε σ’ αυτήν την καρέκλα με τα δερμάτινα λουριά γύρω από τους βραχίονες, τα πόδια και το στήθος. Θα της αρκούσαν μόνο λίγα λεπτά ή ακόμη και δευτερόλεπτα για να τους νιώσει. Αλλά θα έπρεπε να είναι ακριβώς σε εκείνα τα δευτερόλεπτα, πάνω σε εκείνη την έκσταση.

Το «Εγώ» λέει ο Άρθουρ Ρεμπώ «είναι ένας Άλλος» και εκείνη πίστευε ότι απ’ όλους αυτούς τους «Άλλους» χτίζεται ο εαυτός της. Όχι δεν ήταν κενή απλά είχε πολύ χώρο μέσα της να κρατήσει κάτι απ’ όλους. Έτσι θα ήταν ολοκληρωμένη, να καταλαβαίνει και να αισθάνεται τον κόσμο γύρω της. Την μία ένας «γιατρός χωρίς σύνορα» στην Κένυα και της αμέσως επόμενη ένας ιθαγενής στην Νέα Καληδονία.

(Visited 57 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.