Ρούα ντας φλόρες και ρούα ντα χερκουλάνα γωνία

Ρούα ντας φλόρες και ρούα ντα χερκουλάνα γωνία. Εκεί είχε το καφέ της η Ινέζ. Την πρώτη φορά που θυμάται τον εαυτό της εκεί μέσα ήταν 10 χρονών και τώρα είναι 30. «Καφέ σνακ- Μπαρ» έγραφε η ταμπέλα και από κάτω τα ονόματά τους «Φερνάντο Σάντος Μιγκέλ Χουέλα | Ζε Πέδρο Σαντος Μιγκέλ Χουέλα | Ινέζ Σάντος Μιγκέλ Χουέλα». Ένιωθε ότι πήρε τον δρόμο της…
Δεν σπούδασε. Δεν σκέφτηκε καν να σπουδάσει. Το καφέ για εκείνη ήταν τα πάντα. Το σπίτι της, η δουλειά της, το σχολείο της, η παρέα της. Κάθε φορά που κάποιος ερχόταν, εκείνη χαμογελούσε και πλησίαζε το τραπέζι. – Boa tarde! O que queria?  -Um cha frio com limao, por favor. Πάντα χώριζε τους ανθρώπους σε εκείνους που ζητάνε παγωμένο τσάι λεμόνι και σε εκείνους που ζητάνε παγωμένο τσάι ροδάκινο. Έβρισκε πολύ ενδιαφέρον στις ζωές των άλλων, έπλαθε την ιστορία του καθενός, που ήταν πριν, που θα πάει μετά. Αναρωτιόταν πόσοι απ’ τους πελάτες της είχαν το πρωί οργασμό ή πόσοι απ’ αυτούς είχαν κοιμηθεί μόνοι. Έψαχνε να βρει τις κατατρεγμένες και ονειροπόλες ψυχές ή τους βολεμένους και συμβιβασμένους μικροαστούς αλλά και τους «συνηθισμένους», αυτούς που είναι δύσκολο να χαρακτηρίσεις με την μία και απολύτως, αυτούς τους «κανονικούς», που δεν έχουν κάποια παραξενιά, κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο, κάποια ιδιομορφία, αυτούς που ρητά και κατηγορηματικά αποκαλείς «όπως όλοι». Τις περισσότερες φορές ίσως να έκανε λάθος. Δεν την ένοιαζε να βγει σωστή απλά να παίζει. Ίσως να ήταν εθισμένη σ’ αυτό το τζογάρισμα, χωρίς να χάνει τα λεφτά της.
Πόσο εύκολο ήταν να ζει 365 μέρες μιας συνεχούς επανάληψης χωρίς να βαρεθεί ούτε στιγμή. Διότι η ζωή της ήταν ουσιαστικά η ίδια καθημερινή ιστορία, γραμμένη ξανά και ξανά σε παραλλαγές. Όμως εκείνη έτσι πίστευε πως ήταν η ζωή. Κάθε μέρα ίδια με την προηγούμενη, αλλά όχι ακριβώς. Και εκείνη, κάθε μέρα σκεφτόταν τα ίδια πράγματα, αλλά όχι ακριβώς. Κάθε μέρα ήταν ο ίδιος άνθρωπος, αλλά όχι ακριβώς. Και κάθε μέρα όταν γυρνούσε σπίτι προσευχόταν… όχι στον Θεό. Δεν πίστευε στον Θεό αλλά Εκείνος την αγαπούσε. Θα ‘χε τους λόγους Του.

(Visited 9 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.